Поскъпването на тока за бизнеса ще засегне фирмите като столичен производител на хляб и закуски, който беше посетен от екипа на bTV Новините. Цялото производство е свързано с консумацията на енергия - освен пещите, се ползват и много уреди на ток.

Фирмата има и собствен магазин, в който витрините, подгряващи закуските, също качват разходите за енергия. Според мениджърите има само един изход.

„Крайният потребител ще го разбере като вдигане на цени на продуктите със същия процент, с който се вдига еленергията, то е просто омагьосан кръг”, посочи Вероника Бонкова - управител на фирма за хляб и сладки изделия.

Месечната сметка за ток на фирмата е около 3 300 лева. Освен че ще вдигне цените, тя ще се изправи и пред още едно изпитание.

„Аз съм убедена, че хората ще намалят покупките, оборотите ще намалеят - това ще се отрази пагубно за голяма част от бизнеса”, категорична е Бонкова.

От асоциация на хлебопроизводителите прогнозират, че повечето фирми на пазара също ще коригират цените за крайния клиент. Всеки сам ще реши с колко нагоре.

Ще се усети ли реално в сметките намалението на цената на тока за бита?

Таксата „задължение към обществото” скача двойно, което според работодателите означава увеличение между 13.5 и 17.5 на сто за различните фирми.

Средната цена за килограм бял хляб е около лев и 10. Браншът е категоричен - насъщният ще поскъпне, но все още не е ясно точно с колко. Добра новина обаче за млечните продукти - кофичка кисело сега струва около лев и цената ще остане същата. Без промяна ще останат и цените на колбасите - килограм от най-купуваните малотрайни колбаси ще продължи да струва около 6 лева.

От асоциация на хлебопроизводителите прогнозират, че повечето фирми на пазара също ще коригират цените за крайния клиент. Всеки сам ще реши с колко нагоре. „За да излязат сметките нито един собственик на фирма няма да работи на загуба, той трябва да пробва с нови цени, с по-малко персонал и ако оцелее - оцелее, ако не ще трябва да затвори”, каза Георги Попов от асоциацията.

Млекопреработвателните не планират увеличение на сиренето и кашкавала, но пък искат по-ниско ДДС-то между 7 и 10 на сто.

За сега индустрията не изключва през септември да има нови протести.