Между 300 и 400 милиона лева ще загуби икономиката ни заради дългите празници, показват изчисленията на бизнеса. Повече от половината работодатели са против сливане и добавянето на неработни дни около официалните празници.

Всеки трети ден през тази година е неработен. Общо 132 са почивните дни заедно с платения отпуск и уикендите.

Само през май след четирите почивни дни за Великден се задават още седем дни, в които oфициално не се работи.

Мария Каменарова е един от 80-те служители във фирма за храни. Четирите почивни дни за Великден е прекарала със семейството си извън София. „Добре е за работника да почива, да види близките си през тези дни, да пътува до провинцията”, смята тя.

За предстоящата дълга почивка за Гергьовден също смята да пътува. И ако за нея почивката е добре дошла, то шефът й изчислява, че празниците свиват приходите на компанията с над 20%.

„Никой не пита дали при толкова почивни дни дни му се намалява вноската в банката, осигуровките. Разходите си остават същите, а приходите намаляват”, подчертава управителят на фирмата Станислав Атанасов.

Повече от половината от работодателите, участвали в проучване на Асоциацията на индустриалния капитал отговарят като Станислав.

„След дълги 4 почивни дни трудно се рестартира и се влиза в трудов ритъм”, отбеляза Васил Велев от АИКБ.

Изненадващо някои от служителите също виждат минус в многото почивки.

„Понякога се събират много почивни дни и определено за джоба се явява много разход”, коментира готвачът Александър Илиев.

Според психолози обаче дългите почивки имат положителен ефект върху служителите, а макар и след по-бавно влизане в ритъм, производителността им се повишава.

23% от анкетираните работодатели искат, когато официалният празник се пада в четвъртък или вторник, почивният ден да се пренасочва в петък или понеделник, тоест да е "залепен" за уикенда, а не да се дава още един допълнителен неработен ден.

Добрата новина за служителите е, че подобна официална инициатива няма.