Бизнесът и синдикатите на едно мнение: Смяната на времето не е полезна
Икономията на ток е за максимум 7 млн. лв., щетите за здравето - над 300 млн. лв.
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
Иван Кокалов и Добрин Иванов
Снимка: bTV

Смяната на времето е въведена с цел икономия на ток за осветление, но в наши дни ползите са значително по-малко, отколкото вредите за здравето на работещите. Тази позиция споделят Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България и вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов.

Медикът посочи в студиото на „Тази сутрин”, че около местенето на стрелките с час напред или час назад зачестяват случаите на инфаркти и инсулти, обострят се и депресиите. По думите му няма данни, според които икономическият ефект да е толкова голям, че да пренебрегнем здравето си.

ЕП направи първа стъпка към отмяна на лятното часово времеЕвродепутатите призоваха Европейската комисия да направи задълбочена оценка и да промени този режим, ако е необходимо

Резултати от изследвания представи Иванов: „Спестяването на ток е между 60 ст. и 1 лев на човек в България, т.е. максимум 7 млн. лева. Вредите върху здравето се оценяват на между 300 и 400 млн. лева”. Той беше категоричен – ако в началото на века се е постигала икономия, то в момента ефектът е в най-добрия случай нулев, ако не и отрицателен.

„Някъде около месец хората физиологически се настройват. Едно е при младите, друго е при възрастните, но в рамките на един месец не се чувствате комфортно”, коментира д-р Кокалов.

Според него обаче нашата страна не трябва да тръгва към фиксиране на стрелките сама, защото това би създало хаос например с полетите.

Вижте още във видеото!

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре