Стартовата заплата на българския учител трябва да бъде същата като стартовата заплата в IT сектора. Няма по-голям IT сектор от работата с нашите деца и създаването на българския софтуер. Този софтуер на ума се създава в българското училище. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” бившият министър на образованието Сергей Игнатов.

Във връзка с твърденията на настоящия шеф на МОН Тодор Танев, че стотици квестори са подсказвали на зрелостниците, Игнатов призова: „Нека първо да се докаже, защото човек трябва много добре да познава системата, за да я дестабилизира”.

По думите му проблемът с преписването е всъщност проблем на цялото общество. „В Германия ги (вариантите за матурата – б.р.) изпращат по пощата, как на никой не му идва да вземе един нож да разреже и да види какво е?”, запита той.

По думите му в момента децата се стресират излишно още от 7 клас: „Смисълът на външното оценяване е да видим как работи системата и да подобрим работата на учителя и училището”.

Известният преподавател Емил Джасим подчерта, че преписването е част от порочен кръг – директорът на училището е „мениджър на лишенията с вързани ръце”, той не трябва да губи ученици, а за тази цел на всяка цена трябва да се запази рейтингът на школото – а той зависи и от успеха на матурите.

Той посочи, че в Южна България съперничеството между кметове е довело до това училищата в два града да се състезават на държавните зрелостни изпити.

„Не е най-важен ученикът в образователната система, важна е връзката между учител и ученик”, подчерта Джасим.

По отношение на записаното в проектозакон задължение на родители и ученици да се отнасят уважително с учителите, Борислав Великов от просветната комисия в НС подчерта, че се разширява вече съществуващ текст, макар и с чисто пожелателен характер.

Джасим отбеляза, че промените имат и практическо приложение – в дадени казуси адвокати и прокурори могат да се позоват на тях.