Безработни отказват работа и предпочитат да останат клиенти на бюрото по труда. Изводът е на работодатели, които поискали съдействие от Агенцията за бежанците, за да им намерят служители.

Често разказваме за това, че има "глад" за високоспециализирани кадри. Оказва се обаче, че проблем има и с намирането на нискоквалифицирани. Част от регистрираните в бюрата по труда предпочитат да са безработни вместо да започнат работа.

Това е една от причините, фирми да отиват в Агенцията за бежанците, за да търсят хора. Тази година два пъти повече работодатели спрямо миналата са поискали да немат бежанци. Виждате статистиката - 50 са работодателите, поискали са да наемат 300 бежанци.

В бюрата по труда или няма подходящи кадри или ако се намерят такива, те не проявяват желание, твърдят работодателите.

Отговорът обаче е, че разминаването е основно заради завишени изисквания на работодателите, слаба териториална мобилност на работната ръка, неудобен междуселищен транспорт. За демотивираните имали специални програми.

През тази година 50 работодатели са поискали съдействие от Агенцията за бежанците. За наемане на 300 души. И сред тях обаче мотивацията се оказва малка. Само 40 са се съгласили да се трудят.

„Те смятат, че средната работна заплата, която им се предлага е недостатъчна за издръжка на семейството", посочи зам.-председателят на Агенцията за бежанците Васил Върбанов.

Заплатата варира между минималната и 1000 лева. Повечето от бежанците обаче не искат да полагат тежък труд или търсят начин да заминат в друга държава.

По данни на Агенцията по заетостта, заради разминаването между търсене и предлагане, най-трудно се задоволяват потребностите на работодателите от медицински специалисти, специалисти в IT сектора, специалисти в машиностроенето, филолози, оператори в шевното производство, застрахователни и рекламни агенти, дори охранители.