Българите са по-нещастни отколкото предполагат доходите им. Хората в 84% от страните по света са по-щастливи отколкото сме ние.

"Индексът на щастието" показва пряка връзка между удовлетворението от живота и доходите, като излиза, че

българите са най-нещастни в цяла Европа. Причината - ниските доходи, лошата социална система и очакваната продължителност на живота.

По-неудовлетворени от доходите са само хората в Габон и в Сирия, където има война. Същевременно - от другата страна на границата - в Сърбия, където стандартът на живот и доходите не са по-високи отколкото тук - хората демонстрират по-голяма удовлетвореност от живота. По-щастливи от нас са и в Македония, и Албания.

Психолозите все пак посочват, че неудовлетвореният българин успява да бъде и щастлив. „Това, което е българският феномен е, че ние сме много неудовлетворени и въпреки това успяваме да бъдем щастливи поне на индивидуално ниво”, посочва Маргарита Бакрачева.

За усещането на неудовлетвореност допринася сравнението със западни държави с висок стандарт на живот.

„Оказва се че в България щастието е на много по - ниско ниво отколкото в държави със сходен доход, което е изключително интересно и е следствие от това, че българите се концентрират изключително върху своите най-големи недостатъци”, отбелязва икономистът Явор Алексиев.

Сърбите и македонците например много по-малко се фокусират върху ниските си доходи. Така оказва се българите отдават почти 1.5 пъти по-голямо значение на доходите

Същевременно българинът няма проблем с корупцията, например. Фактор, който кара хората в много други държави да се чувстват нещастни.