Бежанците у нас вече не получават никакви пари от държавата. Доскоро на всеки се изплащаха по 65 лева месечно.

Преди 3 месеца афганистанецът Азизула Нязи стига границата на България. По пътя губи много от вещите си, както и снимките на 3-те си деца. В родината му те не ходят на училище, а мечтае един ден те да станат лекари, инженери или учители.

„Искам да живея там, където има мир, а не война. Където има писалки, а не оръжия. Където има любов, а не врагове”, казва той.

Като Азизула у нас са потърсили закрила близо 3000 души. От първи април всички ще получават и закуска, обяд и вечеря. Но не и пари.

По закон България осигурява на бежанците храна и подслон. До скоро се изплащали по 65 лева на човек, защото не се предлагала храна. От миналата година обаче в центровете се готви. Така за период от 10 месеца държавата е плащала два пъти за едно и също нещо.

Това е гарантираният социален минимум, както на българските граждани.

Бежанците, обаче са притеснени, че остават без стотинка, ако се разболеят. У нас те имат права на здравноосигурени българи, но за повечето медикаменти трябва да се доплаща макар и по Здравна каса.

От Държавната агенция за бежанците коментираха, че няма бежанци оставени без медицински грижи.

Според изчисления на Агенцията за бежанците държавата е била ощетена с около 2 милиона лева за 10 месеца заради дублирането на изплащаната сума.