Бежанците по света са над 65 млн. души за последната година
Това показва тъжната статистика в Световния ден на бежанците
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1
Рисунки на деца бежанци

Повече от 65 млн. души по света са били принудени да напуснат домовете си, показва доклад на Агенцията за бежанците на ООН. Иначе казано – всички те формират население почти 10 пъти по-голямо от това на България. Това показва тъжната статистика в Световния ден на бежанците.

Един на всеки 113 души по света днес е принудително разселен от родното си място, като половината от тях са деца. Най-много продължават да са бежанците от Сирия.

Бежанци
Снимка: bTV


В България регистрираме най-слаб бежански натиск от началото на кризата. Малко на 2000 души са настанени в българските бежански центрове.

Бежанци
Снимка: bTV

Лайла Пактивал е социален работник към Центъра за настаняване на бежанци във Военна рампа. Самата тя идва у нас преди 14 години от Афганистан, където все още са родителите ѝ.

„Откакто си спомням там има война и, когато чуя по новините, че е станал атентат или са загинали невинни хора, ми става много мъчно и веднага се обаждам да видя как са те, моите роднини”, споделя тя.

Лайла вече е с българско гражданство, омъжена е и има две деца. Афганистанката помага на бежанците от половин година. За бежанците тя е медиатор, преводач, а понякога просто приятел.

Лайла Пактивал


Приемане – това е най-важното за бежанците според американския фотожурналист Хари Чан. Той измина опасния път на бягащите от война, за да покаже на целия свят през какво преминават в търсене на нов живот.

Вижте повече във видеото:

  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре