Жители на столичен квартал днес излизат на протест. Причината е, че в жилищен комплекс „Експериментален” има само една асфалтирана улица, по която тротоари няма, а уличното осветление е мираж.

Всеки ден Николина трябва да стигне до детската кухня, за да вземе храна за бебето си. Младата майка е поставена пред две възможности - или калта, или пътното платно, по което минават автомобили. Тротоар няма.

„Това е път, който няма маркировка, няма тротоари и за да не ме смачкат колите, сега по обедно време не е толкова натоварено, трябва да вървя оттук, когато се връщам и от другата страна, когато слизам”, разказва Николина.

Когато пък времето е сухо и няма кал, Николина минава през поляна, където има пътека, строена преди години с лични средства на хората в квартала

„Тази пътека е правена 80 и някоя година, не помня точно, била съм малка, моят татко и неговата бригада я правеха, беше по-широка, тя се вижда, но в годините се напука”, допълва Николина.

А във вътрешността на квартала настилката е лунен пейзаж. Впечатление прави друга пътека, отново строена от гражданите.

„ Преди няколко години, поне 10-15, жителите на тези два блока събрахме пари, купихме си плочки и се хванахме една бригада, за да стигаме до там, защото трябваше да ходим с пликчета на обувките, за да стигнем до автобуса”, казва Николина.

Освен че нямат тротоари, хората тук са задължени да спазват вечерен час - докато слънцето залезе. Стъмни ли се - не могат да разчитат на улични лампи.

Жалби в общината не липсват, а резултат няма.

Срок за изпълнение няма, а докато ремонтите станат факт, жителите ще продължават сами ще се грижат за квартала си.

Гражданите ще продължат да пишат жалби до общината, докато не бъдат изпъленени исканията им.