Без наказание за лекаря, пуснал пост с расистко съдържание

Доцент Иван Трифонов, завеждащ родилното отделение в Акушеро-гинекологичната клиника на УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович” в Стара Загора, няма да бъде уволнен”, съобщи доц. Йовчо Йовчев, директор на болницата. Той е бил с предупреждение до решението на Комисията по професионална етика към Районната лекарска колегия в Стара Загора.

Причина за конфликта станаха снимки във фейсбук на страницата на АГ-комплекса, които предивзикаха възмущение в социалната мрежа.

В текст озаглавен „Равносметка на едно банално нощно дежурство” се разказва, как доц. Трифонов, д-р Мангърова и д.р Танчева са спасили живота на циганка с N-раждане, с тежка пневмония и 42 градуса температура. Ситуацията се развивала в 4 часа в събота срещу неделя. Послеписът е: Не се оплакваме, хвалим се. Публикувани са и три снимки от операцията, които по-късно бяха свалени.

„Комисията по професионална етика разгледа казуса с доц. Трифонов и не счита за правилно използването на нормативни наказания спрямо него”, се казва в съобщение на Комисията. Според членовете й публикацията за извършената операция и снимките са обект на представяне в професионални среди, неподходящи за социалните мрежи. Заради завишения интерес към лекарската практика обаче, вече не е необичайно да се представят клинични случаи пред обществото, но е необходимо изложението да е в подходящ стил и език.

Доц. Трифонов е представил доказателства, че пациентката е информирана за снимковия материал от операцията и публикуването му. Комисията счита, че доц. Трифонов под влияние на умората от спешната и тежка операция, но удовлетворен от постигнатото, е публикувал неподходящо своя професионален успех, без да дооцени последствията и отзвука, които ще предизвика. Той осъзнава допуснатата грешка и се извинява за неудобството, което е създал на всички, които се чувстват засегнати.