Слагат край на извинителните бележки по болест със задна дата. Учениците трябва задължително да посетят лекаря в първия ден от отсъствието.

Медицинската бележка, която в момента масово се използва, е напът да отиде в историята и да бъде заменена от бележка, която се генерира от специален софтуер. На нея е вписан номерът на амбулаторния лист, който е от прегледа и не може да бъде манипулиран.

Обществена тайна е, че въпреки затегнатите мерки около училищата все още върви търговия с извинителни бележки.

„Лесният начин на попълване на тези бележки досега трябва да бъде спрян”, категоричен беше Диян Стаматов, зам.-министър на образованието и науката.

По новия ред на самия амбулаторен лист от прегледа се подписва родител. Лекарите ще описват периода, в който ученикът е освободен от занятия. Към него ще е прикачена извинителната бележка.  Там е бъде вписан кодът на заболяването и номера на амбулаторния лист.

„Те са такива компютърни гении вече, че не знам. Имали сме проблеми, викали са ни в полицията, защото тук не става въпрос само за отсъствия, ами и за какво ли не друго, което се оправя с тези извинителни бележки”, поясни д-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Освен общопрактикуващите лекари, извинителни бележки могат да издават и специалистите, медиците в спешните кабинети и болниците. 

Показваме на учениците новите медицински бележки.

„Ако имам скенер, ще си го кача на компютъра и там ще си сменям цифрите, числата и датите - по 3 лева на листче и бизнес”, каза пред bTV анонимен ученик.

Подобна измама ще лъсне, когато здравните инспектори проверят лекаря за издадените бележки.

Днес от здравното министерство са изпратили указания на лекарите. Все още обаче не е ясно точно кога новите промени влизат в сила.