БЧК ще се грижи за бездомниците във Враца в студа. Два пъти в седмицата хората без подслон и доходи ще получават пакети с храна, за да преживеят зимата.

Бездомниците във Враца са десетки. Доскоро зимуваха буквално под земята, превръщайки в жилища шахтите на местната „Топлофикация", но след инцидент с пожар отворите бяха запечатани. Доскорошните им обитатели живеят където им падне и само 12 души са се съгласили да бъдат картотекирани от Червения кръст и да получават помощ през зимата. В пакетите има консерви с готова храна, която да стига за цялата седмица.

Иван Георгиев има семейство, но не контактува с него, препитава се със строителство, но зимата е мъртъв сезон. „Тука, каквото взема, съм доволен от хората. Работя като гипсаджия и бояджия, но в момента, като няма работа, къде как намериш”, казва той.

Бездомникът Иван Стефанов признава, че ходи по кофите и събира желязо. Храната обаче не може да пребори студа, оплакват се двамата мъже и молят за още помощ. На този етап от Червения кръст обещават топли дрехи.

Организацията ще помогне на част от бездомниците да си извадят и документи за самоличност, за да могат да си потърсят законна работа. Благодарение на кампанията един от тях е открит от близките си в Ботевград и ще прекара празниците у дома.