С черни знамена на всичките си сгради БАН започва протести срещу размера на бюджета си за следващата година, съобщиха от научната организация. Общото събрание на академията оценява субсидията си за 2018 г. като „ликвидационна”.

„Българската академия на науките е основната и най-ефективната научна институция в страната. Нейното унищожаване ще има силно негативни последици върху развитието на България и няма да бъде простено от потомците ни”, се подчертава в становището.

Академиците настояват за „спазване на европейските норми и на поетите национални ангажименти в областта на науката” и призовават обществеността за подкрепа.

Според проектобюджета БАН ще получи около 83 млн. лв, докато през тази година разполагаше с около 80. Академиците обаче са категорични, че сумата е недостатъчна.

През първия мандат на Бойко Борисов като премиер властта влезе в тежък сблъсък с академията, след като парите й бяха рязко намалени, а тогавашният финансов министър Симеон Дянков коментира, че в БАН има „феодални старци” и че наука трябва да се прави и в университетите, като финансирането за нея трябва да идва и от свободния пазар.