Според изследване на Националния статистически институт българите може да изчезнат след 165 години. Само за последната календарна година населението на страната е намаляло с 48 хил. 418 души.

По думите на доц. Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека към БАН само след 50 години числеността на българското население ще се колебае между 5 млн. и 200 хил. души и 5 млн. и 600 хил. Т.е. населението ще намалее с 2 млн. за този период от време.

Още по-тревожни са прогнозите за ситуацията в страната след век. „Все пак има дадена информация, че ще съществува българското население, че ще има хора”, заявява доц. Димитрова.

Според нея добрата новина е, че колкото по-дългосрочна е прогнозата, толкова по-вероятно е тя да се окаже невярна.

Изследователите коментират, че причините за негативните тенденции са слабата раждаемост, чиито нива са по-ниски от смъртността. Междувременно демографската ситуация се утежнява и от външната миграция.

Само през последната година в чужбина са заминали близо 30 хил. българи. Основните дестинации, в които те са емигрирали са Испания, Великобритания и Германия.

Демографският апокалипсис с днешна дата е във врачанското село Цаконица. От близо 400 души, сега са останали 50.

„Некога беше пълно с народ, а тука от десетина годино всичко напусна, измряха хората, избягаха по чужбина”, разказва Тодор Тодоров.  

В селото деца не са се раждали от години. Затворено е и  училището. Сега в двора му пасат овце. А от ТКЗС-то няма и помен.

Останали са само спомените на местните жители.