Пролетният базар на книгата, който отвори врати днес, открои няколко благоприятни тенденции в потреблението на книги. Оказва се, че през последните месеци българските автори са едни от най-търсените и техните книги бележат осезаем ръст. Друга интересна тенденция е, че най-четени от младото поколение са български автори.

Калин Терзийски е сред най-продаваните автори в момента. На пазара вече е и новата му книга "13 парчета от счупеното време". В нея той създава и рисунките към разказите си. Написал я в период на тежка депресия, когато българската литература била забравена от читателите. "Сега този успех е наистина втрещяващ. Просто става чудо. И ние трябва непрекъснато да рекламираме и пропагандираме това чудо", смята Терзийски.

Людмила Филипова, Мирослав Пенков, Захари Карабашлиев, Иво Сиромахов, Алек Попов, Михаил Вешим са другата част от новата вълна български писатели, които се купуват дори повече от чуждите бестселъри.

Като жанр романите отново са на мода. Голям интерес има и към фентъзи поредиците и дори към готварските книги. Драстичен е спадът при нехудожествената и научната литература. "Нуждата от популярна психология, от популярен бизнес като как да забогатеем за един ден или година вече не са толкова актуални, може би и хората разбраха, че не могат да разчитат само на такъв тип четиво", коментира Веселин Тодоров от Асоциация "Българска книга."

За цялата 2012-та година продажбите на книги у нас бележат ръст като българите са си купили повече от 12 милиона екземпляра.

Любителите на хубавите книги могат да разгледат Пролетния базар на книгата всеки ден от 10 до 20 часа до 2 юни включително.