Ирландия, Великобритания и Албания са на първите три меса в Европа по затлъстялост на децата. България е пета, предаде Франс прес, като се позова на изследване, публикувано на конгрес по проблема в Прага.

Проучването е било извършено с участието на Световната здравна организация (СЗО) въз основа на данни за деца на възраст между 0 и 5 години в 32 държави на континента.

На първо място в незавидната класация е Ирландия, където 27,5 процента от децата под 5-годишна възраст са дебели или затлъстели. Следват Великобритания с 23,1 процента, Албания с 22 процента и Грузия с 20 процента.

България е на пето място с 19,8 процента пред Испания с 18,4 процента.

На обратния полюс, отличниците са Чехия с 5,5 процента, Белгия със 7 процента и Швеция с 8 процента. Италия и Франция са в средата на таблицата, съответно с 10,2 и 11,4 процента.

Друго изследване, представено на колоквиума в чешката столица, стига до извода, че е по-вероятно затлъстелите деца да напуснат училище преждевременно, отколкото онези с нормално тегло. 56 процента от децата под 12-годишна възраст с наднормено тегло ходят нормално на училище. Това важи за 76 процента от останалите техни връстници.

Според прогнози на СЗО, представени в Прага, Европа ще бъде изправена до 2030 г. пред епидемия от затлъстялост в огромен мащаб сред своето население в трудоспособна възраст.

По прогноза на Световната здравна организация през 2030 година в Европа ще има безпрецедентно високо ниво на затлъстяването, съобщи Ройтерс. Прогнозата е особено лоша за българките, които според експертите ще са най-затлъстелите в цяла Европа, наред с белгийките.