Математически гений, най-добрият млад учен, гордостта на Пловдив и България - това са все определения за ученика от пловдивската математическа гимназия Петър Гайдаров.

Дванайсетокласникът е на път да реши задача, която учените се опитват да разгадаят вече цели 53 години.

Той постига напредък, като намира грешките на други математици: „Като база на своето изследване взех една статия от 2007 година, където авторите се опитват да намерят всъщност какви са свойствата на тези полиноми (...) само че те там имат една грешка, която аз успявам да поправя и да дам нов тласък”.

Петър разказва, че заобичал цифрите още в детската градина. После започнал да ходи на състезания, а след това и на конференции, където представя свои разработки.

Признава, че е голямо предизвикателство да търси решението на нерешени задачи. Миналото лято ученикът от Пловдив влиза в световния Топ 10 на най-добрите математици в света, докато стажува в най-престижния институт за наука в Масачузетс.

Въпреки завидната биография и скромната си възраст Петър не се възприема като различен: „Не бих казал, че съм сухар, прекарвам времето си с приятели и също така предпочитам да гледам хумористични предавания ,иначе като хоби: играта на карти и също така футбол ,волейбол, фризби”

„Той със сигурност ще направи своето откритие в математиката ,има отлични качества – математически талант, съчетан с упоритост”, смята класната Елка Вълканова.

Петър е скромен: „Аз не се възприемам като гений, защото много често хората, които наричаме гении, са хора с доказана следа в историята като Айнщайн, Нютон. Аз се възприемам като млад талантлив учен, който иска да се развива”

Петър вече е приет да следва в Кеймбридж, но къде ще реши да се развива, ще стане ясно след като дойдат отговорите и от американските университети.