Техническият университет в София. Преди година и половина няколко студенти и преподаватели изграждат лаборатория за роботи. Харесват разработките на колегите си в чужбина и вместо само да четат за софтуера и възможностите, които им предоставя науката, решават сами да станат иноватори.

„Ние започваме да правим нещо, буквално от нищо нещо, когато започнаха тука преди няколко години тези лаборатории бяха стари, всичко се обнови, направиха се ремонти, купи се електроника”, разказва Стоян Богданов, студент IV курс, "Компютърни системи и управление".

Паякът, както го наричат, е американско производство. Роботът се използва и като играчка. На пазара е поне от няколко години.

Сега момчетата разработват софтуер, който дава възможност на робота да бъде много по-бърз. Освен това може да се движи навсякъде, по наклон и неравни терени. Управлява се от разстояние и има собствен мини компютър, който може да взема решения.

„Въпросът е не да го управляваме да се движи като едно дете насам натам, а да го караме да мисли, да изпълнява задачи, обекти да намира”, обяснява студентът Момчил Петков.

Асистент Боян Петров посочва, че вижда приложението на робота в спасителни операции, особено при земетресения.

Засега експериментират с паяка само в контролирана среда. За да може да се използва в практиката Боян и колегите му казват, че е необходимо да увеличат размерите на робота.

Още за идеите на нашите студенти и как могат да помагат при спасителни операции, както и може ли компютър да чете мисли - гледайте тази вечер в bTV Репортерите, веднага след новините в 19:00 часа!