Български математик покори Азия
Теодор Танков от Стара Загора реши за два часа 29 от общо 30 трудни задачи
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Шампионат на Азия по математика
Снимка: bTV

Теодор Танков от ПМГ „Гео Милев” – Стара Загора срази конкуренцията на „Азия Оупън 2017” и стана шампион по математика на континента за тази година.

На състезанието, което се проведе от 3 до 5 август в столицата на Малайзия Куала Лумпур, за 120 минути старозагорският ученик е успял да реши вярно 29 от 30 математически задачи.

Той е вторият българин,  спечелил тази титла след Мирослав  Маринов от Математическата гимназия в Пловдив, който стана шампион на Азия през 2014 г. на състезанието проведено в китайския град Чънду.

Българските информатици взеха злато и три бронза на олимпиада в ТехеранСтраната ни е една от петте с над 100 медала от състезание в дисциплината

Освен златния медал Теодор ще донесе в Стара Загора и купата за шампион на Азия, както и „Звездата на Азия” – награда, която получава най-добрия състезател на съответната страна участник.

Българският отбор ще се върне в родината с общо 7 златни, 8 сребърни 4 бронзови медала, съобщи Любомир Любенов, координатор на българското представителство на форума.

Информатиците ни се връщат от Техеран

С един златен и три бронзови медала се прибра националният ни отбор по информатика от Техеран.

Младите таланти се класираха пети сред 83 държави.

С успеха от тази олимпиада нашият отбор влезе в „Клуб 100” – България става една от петте страни в света с над 100 медала от състезания по информатика. Става дума за 25 златни, 41 сребърни и 34 бронзови.

Информатици
Снимка: bTV

Златото от Техеран за нашата страна е постижение на Енчо Иванов Мишинев от XII клас на МГ „Атанас Радев” – Ямбол. Той вече е седми в класацията на стоте най-добри млади програмисти в света.

С трети места се отчетоха Петър Ивелинов Няголов (X клас, ПМГ „Баба Тонка” – Русе), Радослав Стоянов Димитров (X клас, МГ „Акад. К. Попов” – Пловдив), Виктор Николаев Терзиев (XI клас, СМГ).

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре