Българската православна църква почита Свети Архангел Михаил
Свети Михаил е един от седемте първенстващи ангели
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
архангел михаил
Снимка: БГНЕС

Българската православна църква почита днес паметта на Свети Архангел Михаил – пазител на душите и борец против злото. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.

Храмовете в страната се изпълниха с вярващи от сутринта. По традиция в много райони в страната се раздава курбан за светеца и обредни хлябове. Хиляди българи с различни имена празнуват имен ден.

Според православната църква Свети Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ.

Денят на Свети Архангел Михаил - военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели, е вторият по значимост след Димитровден есенен празник на Българската православна църква. Архангелската закрила е необходима на вярващите в духовно-нравствения им живот и в борбата им с изкушенията. Затова светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола.

В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. На Свети Архангел Михаил се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника е Архангелова задушница - една от трите големи задушници през годината.

В много райони на страната на този ден се коли курбан за светеца и се правят обредни хлябове, чиято пластика напомня тази на хлябовете, приготвяни за погребение или помен.

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре