"Да помогнем на децата в реанимация" е мотото на тазгодишната Българска Коледа. В Народния театър "Иван Вазов" тази вечер се провежда големият благотворителен концерт.

Орлин Горанов, Графа, Поли Генова, Миро, Рафи, детската вокална група „Бон Бон", рок формация „Фондацията" са само част от музикантите, които ще участват в концерта, който ще се излъчва пряко по bTV, bTV Radio, Радио N-JOY.

Освен тях и още музиканти, актьори, журналисти подкрепят благотворителната инициатива на президента. Всеки един от нас може да подпомогне събирането на средства за децата в реанимация като изпрати SMS на кратък номер 1117.

Както всяка година парите ще бъдат използвани за лечението на тежко болни деца и за купуването на нова апаратура за детски болници и отделения.

Тя е супер герой

Това е Саня. Тя е на година и два месеца и е супер герой. Защото е толкова силна, че зарежда и мама и татко. На 30 май в Бирмингам на Саня е трансплантиран черен дроб. След време трябва да й бъде направена и бъбречна трансплантация.

„Основното, което тук в България е много скъпо това са храните й, млеката с които си тръгнахме от Великобритания, които трябва да приема. Консумативите също така тук не се поемат от здравната каса и трябва да се закупуват”, разказва майката Миглена Арабаджиева.

Само лечебните храни на Саня струват 1000 лв месечно. В момента семейството, което е от Варна търси квартира в София - единственото място, където може да бъде направена хемодиализата на Саня.

„Трудно е най-вече за родителите за семействата, защото е единственото специализирано звено и те или трябва да останат в София или има деца в провинцията, които се диализират в центровете за възрастни и когато има проблеми или пък даже без проблеми идват, държим да идват, да ги следим, да коригираме терапия и така”, казва д-р Полина Митева от СБАЛДБ „Проф. Ив. Митев"

При една от последните диализи Саня и родителите й бяха изненадани в клиниката от актьора Любо Нейков, който подкрепя каузата на „Българската Коледа”: „При положение, че има толкова много деца, които имат нужда от внимание, любов, грижи. Смятам, че единственото лошо в момента е, че само около празниците се случват тези неща. Това трябва да е нашето ежедневие”.

Подкрепа от Българската коледа ще получи и Клиниката за деца с онкохематологични заболявания към болница „Царица Йоанна - ИСУЛ". Два от апаратите имат нужда от смяна.

„Те са свързани с качеството, с оценката на качеството на материала, който използваме за трансплантация. Те са свързани със самото взимане на такъв материал. Тоест високотехнологични дейности, които имат много високи изисквания и критерии, а това се прави само с много добра и надеждна апаратура”, обясни д-р Добрин Константинов.

Апаратите са на повече от 15 години, а тази клиника е най-големият център за деца с онкологични и кръвни заболявания.