Около 8 000 имигранти чакат да получат статут от Държавната агенция за бежанците. Това съобщи председателят й Николай Чирпанлиев, като уточни, че в институционалните центрове са настанени 3 418 човека, а на външни адреси – малко повече.

През периода от октомври миналата година до януари т.г. на територията на България са влезли над 11 000 търсещи закрила. „Към момента движението на бежанци също се увеличава, но е в рамките на онези възможности, в които не представлява проблем за нашата вече подготвена да работи в подобни условия агенция, да го преодолее”, изтъкна Чирпанлиев.

„За цялата 2012 г. сме взели около 800 решения и сме дали статут на 80 човека, а сега, само за месец март, сме взели над 1 200 решения и сме дали около 1000 статута”, посочи Чирпанлиев, изтъквайки рязката промяна в процесите. Според него е реалистично при това темпо на работа до края на май статут да получат всички, влезели на територията на България до този момент.

Агенцията предоставя статут на бежанец и хуманитарен статут. Първият вид закрила се предоставя на чужденец, който се страхува от преследване поради своята раса, религия, националност, принадлежност към определена социална група или поради политическо мнение и/или убеждение, и поради тези причини не може или не желае да се ползва от закрилата на тази държава или да се завърне в нея.

Хуманитарен статут се предоставя на чужденец, принуден да напусне или да остане извън държавата си, тъй като е изложен на реална опасност от тежки посегателства, като смъртно наказание или екзекуция, изтезание или нечовешко или унизително отнасяне, или наказание, тежки и лични заплахи срещу живота или личността му като гражданско лице поради насилие в случай на вътрешен или международен въоръжен конфликт.

Министерският съвет на България предоставя и временна закрила, въведена с решение на Съвета на Европейския съюз, в случай на масово навлизане на чужденци, които са принудени да напуснат държавата си по произход поради въоръжен конфликт, гражданска война, чужда агресия, нарушаване на човешките права или насилие в големи размери на територията на съответната държава или в отделен район от нея и по тези причини не могат да се завърнат там.

Остава обаче важният проблем с процеса на интеграция. По думите му голяма част от влезлите в България са били излъгани, че след като евентуално получат статут, те ще имат право да работят във всички държави от ЕС. Както обаче е станало ясно от думите на еврокомисаря Сесилия Малмстрьом, това няма как да стане, защото европейските държави не предвиждат промяна на т.нар. Дъблински регламент.

„За гражданите на тези държави трябва да е ясно, и ние им го обясняваме всекидневно от мига, в който влизат на територията на България, че ключовата дума за тях е виза”, каза Николай Чирпанлиев.

Според него е нормално да се очаква по-голям поток към България със затоплянето на времето, но бежанците вече не били мотивирани да идват в България, защото са разбрали, че съгласно Дъблинския регламент остават „подопечни" на България. По думите на Чирпанлиев, те вече предпочитали да влязат в ЕС през други държави. Освен това са взети и мерки спрямо „зелената" ни граница, припомни той.

В отговор на въпрос във връзка със събитията в Украйна, Чирпанлиев каза, че има вече няколко запитвания от украински граждани с български корени, но към момента няма конкретни искания за бежански статут.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас