България е на трето място в Европа по употреба на амфетамини от учениците, съобщи днес във Варна Антония Банчева. Тя е експерт в Националния фокусен център за наркотици и наркомании иучаства в конференция, посветена на проблемите с канабиса и новите наркотици, предаде БТА.

Организатори на форума са общината в крайморския град и международната организация "Европейски градове срещу наркотиците". В конференцията участват над 120 експерти от Швеция, Италия, Ирландия, Литва, Естония, Русия и 22 български града.

Банчева допълни, че страната ни е на 13-а позиция в Европа по употреба на марихуана от младежи между 15 и 24 години. Първите места в тази "класация" заемат Чехия и Дания, а най-малко дрога се пуши в Турция и Румъния.

В сферата на превантивната дейност срещу употребата на наркотици България стои много добре в сравнение с останалите европейски страни, посочи Банчева. По думите й проблемът е, че у нас не се проследява ефектът от различните програми, които се реализират.

На пазара все повече навлизат вещества, които имитират ефекта от познатите традиционни дроги, допълни д-р Борислав Станчев, експерт в общинската дирекция "Превенции" във Варна. По думите му за миналата година в европейски мащаб е докладвано за 83 нови вещества, които веднага са били забранени за употреба. Сред тези, които имитират марихуаната, има няколко много опасни, които водят и до смъртни случаи от свръхдозиране.

Синтетичните вещества обикновено са в прахообразен вариант и се внасят в Европа от Азия. За да се заобиколи митническият контрол, те се декларират като прахове за пране или почистващи препарати.