Българите зад граница изпратиха близо 360 милиона евро на близките си у нас за по-малко от половин година. Това показват предварителните данни на БНБ.

Около 2 милиона българи живеят и работят извън България, сочат официалните данни.

Най-много са нашите сънародници в Щатите и Канада, както и в Испания, Германия и Гърция. В държавите от Европейския съюз, извън България, трайно са се установили около 720 хиляди българи.

Само за май българите от чужбина са изпратили у нас близо 83 милиона евро. А от началото на годината - - близо 360 милиона евро.

И по последните данни - за май, на практика българите зад граница са изпратили почти толкова пари, колкото са и чуждите инвестиции у нас. Но от началото на годината все пак инвестициите са повече - почти два пъти. Не бива да забравяме обаче, че статистиката отчита само официалните банкови преводи.

Родителите на Шукри го оставят на грижите на баба му още когато е на 6 месеца. Оттогава вече 12 години не са го виждали.

Бабата прави няколко опита да получи виза и заедно с внучето да отиде в Америка при сина и снаха си. Следващата седмица предстои поредният опит.

„Четвърти път вече се готвим за интервю, много се притеснявам, много се вълнувам, че ще ходим на интервю, дано този път е за последно”, сподели баба Гюлзара.

В Америка са и двамата синове на баба Гюлзара заедно със съпругите си. Бащата на Шукри има транспортна фирма, а майката се занимава със счетоводство.

12-годишният Шукри иска също иска да отиде при родителите си, но за кратко, защото всичките му приятели са в България.

Според официалните данни българските деца зад граница са около 300 хиляди.

От агенцията за българите в чужбина отчитат, че в периодите на криза, каквито имаше в Испания, Кипър и Гърция, българите, които губят работата си, масово не се връщат в родината, а се местят в друга държава от европейския съюз.

Така например за три години броят на българите в Германия се е удвоил и там вече живеят повече от 150 хиляди наши сънародници.

Там според официалните данни са се преместили именно част от българите работещи преди кризата в Кипър, Испания и Италия.

Германската статистика показва, че българите, отишли да работят и живеят там, са средно на Христова възраст, преобладават мъжете.

Колко точно обаче са българите зад граница, не може да се каже и най-вероятно броят им далеч надхвърля официалните данни.