Още една равносметка след празничните трапези - при колко пиене човек става зависим от алкохола? Оказва се, че у нас все по-често хората са в риск и то по критериите на Световната здравна организация.

Макар реално зависимите у нас да са малко, българското население масово е в риск от прекомерна употреба на алкохол, твърдят специалистите. Алкохолно зависимите и абсолютните въздържатели в страната са по около 5%. Останалите 90% от населението са разпределени така - една трета пият рядко, една трета - разумно, а една трета - опасно за себе си.

„Около 30% от мъжкото и 20% от дамското население са хора, които не са алкохолици, но са хора, които имат прекомерно и увреждащо пиене – най-често без да подозират за това”, казва д-р Александър Канчелов.

Според утвърдените стандарти, нормално е да се пие по една чаша вино или бира на ден, а за твърдия алкохол - 14 дози по 25 грама за жените и 21 дози по 25 грама за мъжете, но седмично. Освен това - не повече от четири пъти в седмицата.

Барманите смятат, че едва през последните години вкусът на нашенеца се е поразчупил и е той започнал да търси и по-нестандартни питиета. Хората, които пият вкъщи, често залагат на домашната ракия. Ннапоследък обаче българинът предпочита коктейлите.

Освен това, традиционно всеки барман е и психолог по призвание и често трябва да внимава за клиента. „Подпийнал клиент се приближи към бара и тръгна да пие от чашка със свещ с разтопен восък. Той си помисли, че е алкохол и тръгна да пие от нея. Което показва, че не винаги, когато прекаляваме с алкохола, ще си прекараме добре”, коментира Драгомир Иванов.

Все пак окуражителното е, че далеч не сме първи по пиене. В Европа сме на около десетото място.

„Българинът много пие, обаче и много се хвали. Така че, ако чуете, че сме на първо място по каквото и да е, приемете го, че ни е пораснало чувството за хумор”, смята д-р Канчелов.

Въпреки това, около 350 000 българи са алкохолно зависими, а годишно у нас се консумират по 23,2 литра алкохол на човек, при това - без да броим бирата и виното.