Скъпото лечение е една от причините за бедността у нас, сочат данни на Световната банка. Само за последната година повече от 200 пациенти на Св."Екатерина" не са имали възможност да доплатят за скъпоструващите изделия и импланти. Въпреки това са лекувани за сметка на болницата, което отваря дупка в бюджета на лечебното - 2 млн. лева.

„Разхода на болницата не може да бъде покрит от цената на пътеката, която отчитаме ние. И аз ще ви дам пример. Най- скъпия пациент лежа 600 месеца и струваше 120 хиляди, касата плати 14 хиляди и 500”, коментира директорът на болницата проф. Генчо Начев.

Световната банка обаче отчита обедняване на българското население и липса на средства за лечение.

„Пациентите, които трябва да доплащат за лечението си са се увеличи. В останалите страни в Европа показателите са противоположни”, твърди Антъни Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България.

"Харчим все повече и все по неефективно. Това казват от Световната банка. Очевидно начина на финансиране и структуриране на тази система трябва да бъдат променени. Това се нарича реформа”, смята министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.

Според Световната банка недостатък на системата е и раздутата леглова база в болниците ни.