Българските граждани масово не знаят, че имат право да плащат на ПОС-терминали данъци, такси и комисионни за различни видове услуги от администрацията. И това допълнително увеличава разходите им.

Най-високи комисиони се плащат на банковите гишета в паспортните служби и в КАТ. Клиентите не знаят, че имат право да плащат на ПОС-терминал.

Ако попитат за устройството, клиентите редовно получават отговор, че не работи. От СДВР официално обясниха за bTV, че устройствата работят и в КАТ, и в паспортното, разположени са не на банковите гишета, а на гишетата за подаване на документи, но бавят опашката.

Проверката ни установи, че терминалите работят и се ползват в общинските данъчни служби. Таксите са за сметка на държавния бюджет.

Плащането на таксите за детските градини от есента също ще става по този начин.

„В нашите данъчни отдели сме въвели плащания на ПОС-устройства. Във всеки отдел има поне по едно ПОС-устройство, във повечето има и по два. Миналата година 11 милиона лева са платени от тези ПОС-устройства. От началото на годината до края на май са платени 8,8 милиона лв., така че виждаме все повече хора използват тази възможност и плащат с карти”, коментира Дончо Барбалов, зам.-кмет на София по финансите.

НАП призовава всички граждани да си извадят и персонален идентификационен код, с който да могат и да проверяват задълженията си и да ги плащат.

„Освен да се подават данъчни декларации е много добра възможност и за плащане, както и за местни данъци и такси. В момента се разработва и начин на плащане – система директно свързана с данъчната сметка на гражданите”, обясни и говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Кодът се издава за две минути в офисите на НАП по постоянен адрес.