19 лева на месец - толкова пари средно са оставали в джоба на българина през последните 3 месеца на миналата година, след като покрие жизнените си нужди.

Общият доход на месец е бил средно около 400 лева. В края на годината тези доходи са останали замразени, а за сметка натова разходите за живот са се увеличили, въпреки, че през цялата година статистиката отчита дефлация.

Причината вероятно е поскъпването на тока с близо 10%, което се усети и по-осезаемо в зимните месеци. Основният разход за българина остава храната – за нея отива около 1/3 от семейния бюджет.

И ако през миналата година храните са поевтинели с около 3 на сто, статистика отчита че сме плащали с 13 на сто повече не само за ток, но и за парно и вода. Сериозно са поскъпнали и дрехите и обувките.

Зад статистиката

Икономистите отчитат, че в Северозападна България около 40% от всички доходи на домакинствата всъщност идват от пенсии и социални плащания. В останалата част от страната обаче поевтиняването на храните и горивата е имало положителен ефект върху семейния бюджет и е съживило потреблението.

А според анализаторите, данните на националната статистика за намаляване на доходите от заплата противоречат на икономическите показатели от последните месеци и вероятно отразяват друга тревожна тенденция.

„Много е вероятно именно ръстът на сивата икономика да обуславя така отчетения нулев ръст на доходи замразяването на доходите от работна заплата, защото виждаме, че потреблението нараства”, посочи икономистът Десислава Николова.

Добрата новина, поне за домакинствата, е, че храните и горивата ще останат с по-ниски цени до средата на годината.

И докато поевтиняването се усеща в целия Европейски съюз, ако сравним минималните ставки на заплатите - у нас ефектът отново се неутрализира от ниските доходи.

Минималната заплата в България е 3 пъти по-ниска от тази в Гърция.