Да сключиш сделка за 50 милиона евро - какъвто и бизнес да имаш, това е сигурен показател, че ти се получава. Компанията на Ивайло Пенчев е световен лидер в изработването на стени за катерене.

В „Тази събота” той разказа, че страстта към катеренето го е вдъхновила. Всичко започнало от един гараж.

„Доставя ми удоволствие да измислям неща и да ги изпълнявам – детският мерак да става каквото поискаш”, признава Пенчев. За да постигнеш успех, според него, трябва да имаш много енергия – „митохондриите да имат атомни централи вътре”, необходимо е и задълбочено любопитство.

Израснал е в семейство на учители. „В пубертета реших да взема властта и те не са ми се месели. Много учех, бях отличник, не пиех. Смотаняк. Сега съм същия, но вече пия. На 36 се напих за първи път”, признава с усмивка бизнесменът.

Не си спомня кога е направил първия си милион, но не вярва в лесните пари: „Това е мит. Човек трябва да тръгва с идеята да прави неща, не пари. Парите са страничен ефект от добре направени неща”. Съветва: „Оценявайте се, хора”.

Предпочита да работи с хора, които са като него – енергични, да не мрънкат и да не изповядват социални веруюта и религии.

„Единствените щастливи хора са тези, за които работата е удоволствие”, смята Ивайло Пенчев.