Старозагорски прокурор, оцеля в катастрофата с кораба „Селестия Кристъл”, разказа пред bTV какво е преживял. Лайнерът се сблъска с руски петролен танкер на Дарданелите в събота – 27 юни. По предварителни данни причината за инцидента е недостатъчно добра стиковка на навигаторите.  

„Оцеляхме, не се уплашихме”, разказа пред старозагорският прокурор Митко Игнатов, който е пътувал заедно със съпругата си. На борда на лайнера е имало още четирима българи, всички са от Стара Загора.

„Круизът беше по гръцките острови с тръгване от Истанбул”, разказа Игнатов. Корабът бил на гръцка компания, с кубински аниматори и украински персонал, но плавал под малтийски флаг.  На борда имало 853-ма пасажери от 44 нации, а екипажът бил от 354 души.

Старозагорското семейство пътувало с автобус до Истанбул, на 20 юни и се качили от тамошното пристанище. Обиколили островите и вече пътували обратно. В петък вечерта до 12 часа се шегували, видели капитана да купува часовник на една дама и  съпругата му казала: „Да не стане като на „Коста Конкордия”. Легнали си около 12.30 часа.

„Събудих се след около час и виждам, че хладилникът е по средата на каютата обърнат, масата и чашите също са обърнати и се чува някакво стържене”, разказва Игнатов. Тръгнал да излиза, за да разбере какво става, но било тъмно. Тяхната каюта била на седмия етаж и прокурорът, който е много добър плувец, решил да се качи на последната девета, за да разбере какво се случва. „ Нашият кораб се е блъснал с носа си в танкера, „взехме го на абордаж”, шегува се прокурорът. Като слязъл  отново в каютата вече миришело много на нафта.

Капитанът се обадил по радиоуредбата и призовал пасажерите да запазят спокойствие. Обяснил, че са се сблъскали с руски танкер, но няма опасност за хората.

„На кораба нямаше паника, но нямаше и организация. Най-напред казаха, че ще продължим, след това започнаха да търсят начини да ни свалят от борда”, разказва Игнатов. Първо опитали с малки корабчета, а след това дошъл ферибот, който ги свалил от петата палуба на брега. Това станало обаче чак около 21 часа вечерта. Въпреки това нямало агресивни пасажери на борда, персоналът се грижел за тях, дали им и храна.

След като стъпили на твърда земя следвали митнически проверки и т. н. Едва снощи пристигнали с автобус от Истанбул в Стара Загора.

„От компанията съобщиха, че имаме два варианта за обезщетение. Единият е да си върнем парите, а вторият да отидем на безплатен круиз през 2016 година”, допълни Митко Игнатов.