Павел Харапов, известен още като българският „Джепето", създава кукли, които оживяват. Колкото и невероятно да изглежда, тази кукла рисува. Творецът й Павел Харапов споделя, че „Пинокио" е неговия любимец, защото за разлика от останалите му движещи се кукли, твори и неговите рисунки могат да бъдат подарени на приятел.

Павел е един от онези хора, които сякаш са излезли от приказките. Живее в Чехия от 35 години, но се връща в България, за да се грижи за болните си родители. Работил е в Прага предимно като художник и реставратор.

„Там работех, като идеята ми беше, ако мога да следвам в Чешката академия, което се и получи. Там кандидатствах, те ме приеха, като 6 години съм следвал живопис, като специалността беше реставрация”, разказва художникът.

Неговото хоби се превръща и в основната му работа. „Някакси започнах да правя и дърво, което ми е като хоби, и започнах да правя първо малки дребни склупторки и лека полека се роди и тази идея да има някакво движение. Аз казвам, че това може да се казва или кукла, или кинетична скулптура, зависи как го разбере”, обяснява Павел.

Най-голямото си признание - влизане в чешкия „Гинес”, получава с двуметровата кукла художник в Прага. „Цяла година съм работил върху него, защото там всичко съм правил със своите ръце - и макарите, махалата и конструкциите, и всичко от дърво, няма нищо фабрично”, подчертава художникът.

По-опростените фигури отнемат на майстора месец. „Когато са две фигури, както ездачът има кон и фигурка, по дълго време, примерно към два месеца, оправям се”, казва той.

Тази изключително атрактивна професия, на която Павел е посветил живота си, не трябва да остава забравена след него, затова той е готов да посрещне всички желаещи да се докоснат до неговото майсторство.

„Не е лесно, трябва някой наистина да има голямо желание и да следи, тогава не е проблем един или двама ученика”, казва художникът.