България – трета в ЕС по любов към Путин
Доналд Тръмп е значително по-слабо харесван от Барак Обама
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 28
    12
Врадимир Путин
Снимка: Reuters

53% от българите имат по-скоро благоприятно отношение към руския президент Владимир Путин, като само новият френски президент Емануел Макрон има по-висок рейтинг от него у нас. Това показват данните от световно проучване на „Галъп Интернешънъл” сред 53 държави.

Съотношението на одобрение към неодобрение за стопанина на Кремъл у нас е +25, което поставя България на 25-то място в света. Пред нас по любов към Путин се нареждат само две членки на Европейския съюз – Румъния и Гърция. Тенденцията е руският президент да увеличава влиянието си в света, като за две години одобряващите неговите действия в глобален мащаб са се увеличили с 10 на сто.

Източна приказкаИсторическите познания на Мария Захарова са сравними само с познанията по география на някои американски президенти

На този фон американският президент Доналд Тръмп се представя значително по-слабо от предшественика си Барак Обама. Благоприятни оценки за него в световен мащаб са дали само 31% от анкетираните срещу 59% за Обама. При негативните оценки положението е наопаки – 58% за републиканеца и 29% за първия тъмнокож американски държавен глава.

Това и прави Доналд Тръмп най-слабо приемания световен лидер. Не такова е положението у нас, където турският президент Реджеп Ердоган е безапелационен лидер по негативни оценки, дадени от цели 65% от запитаните.

Големите световни теми на 2018 г.Къде ще са зоните на противопоставяне и конфликт през следващата година? Никой не може да каже със сигурност, но случилото се през 2017 г. е добър ориентир

Друго, което отличава българските резултати от световните, е ерозията в подкрепата за Ангела Меркел – в световен мащаб канцлерът прибавя одобрение и заедно с Макрон печели доверието на най-много хора.

Значително пред тях и у нас, и по света е папа Франциск, за когото благоприятни оценки дават над половината от хората.

  • 28
    12
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре