Страната ни има потенциал да привлече по-богати туристи, смята министърът на туризма Николина Ангелкова.

По думите й в момента България е разпозната като дестинация “среден клас”, а имаме шанс до 5-10 години да се позиционираме и на висококатегорийния пазар.

Министерството на туризма обмисля въвеждането на доброволен етикет за качество, насочен към хотелите и ресторантите от висока категория. Това ще стане с промени в Закона за туризма, като в наредба към него ще бъдат описани условията, на които трябва да отговарят хотелите и ресторантите, посочи още Ангелкова, цитирана от БТА.

С тях се очаква да бъде насърчено посещението на туристи в България в обекти от високата категория, като до 5 години може да бъде постигнат ръст от 20 на сто в този сегмент. За миналата година, дори и без етикета за качество, има 4% ръст в хотелите висока категория, съобщи министърът на туризма. За този летен сезон всички хотели от високия сегмент вече били резервирани.

Ангелкова увери, че измененията ще бъдат внесени в парламента до края на годината.

В България средната почивка излиза 400 евро за 5-6 дни на човек, коментира още министърът, позовавайки се на последни данни на БНБ. Във френските хотели от високата категория, които са с етикет за качество, подобна почивка струва 1300 евро.

В България подобна разлика не би могло да има, отбеляза Ангелкова, защото по думите й нашият продукт е различен и хотелите ни от висока категория ще трябва да предложат кои да са тези елементи, които да бъдат включени в доброволния етикет за качество. От една страна, целта е да станем конкуренти на световните туристически обекти, а от друга - бизнесът да не се утежнява, посочи Ангелкова.