България се справя по-добре от съседите си в извеждането на децата от институциите. Това показва изследване в 11 държави от региона. Все още обаче сме далче от намирането на дом за всяко дете.

Забележително е намаляването на децата в институция през последните години. Така например децата с увреждания, които се отглеждат в домове, са два пъти по-малко. За сравнение, държави като Хърватия са постигнали намаление от 30%. Броят на изоставените деца обаче се запазва относително непроменен.

Екип на bTV се срещна със Стефан Нгуен Виет пред сградата, в която депутатите коват законите. От 10-годишен живее в дом, въпреки че не е прекъсвал връзка с родителите си. Сега е в защитено жилище от семеен тип. „Научих как да си пусна пералнята, сушилнята, печката, битовите неща. Но след като излезеш, кой ти ги осигурява тези неща?”, пита младежът.

Ще го наречем условно Иван, също с увреждане. От понеделник до петък живее в дома за деца лишени от родителска грижа в Драгалевци.

„Майката е с увреждане, семейството й е обременено, самотна майка е, не може да се грижи за него”, обясни директорът на дома Веселка Соколова.

Липсата на подкрепа за семейството е основното предизвикателство у нас, според неправителствените организации. „В България знаем, че основната причина е бедност. Около 50% от децата в България живеят в риск от бедност”, обясни Милена Харизанова от УНИЦЕФ.

За децата, които вече са попаднали в домовете, тече срок за тяхното извеждане. „В нашите планове е до каря на годината да приключи извеждането на всички деца с увреждания”, посочи зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

На Стефан му предстои скоро да поеме по своя път. И има съвсем проста мечта. „В днешно време за нас мечта е да завършиш, да продължиш напред. Но според мен това не трябва да е мечта. Може би няма как да стане, но го искаш”, казва той.

Според Националната стратегия за деинституционализация, която България прие, всички деца на България трябва да са изведени от институциите до 2020 г.