България празнува 140 години от Освобождението (ОБЗОР)
Стотици изкачиха връх Шипка, за да поднесат цветя и да се поклонят пред паметта на загиналите воини
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 5
  • 12
    1
Опълченци
Снимка: Ладислав Цветков

Днес отбелязваме 140 години от Освобождението на България.

На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанския мирен договор, който връща независимостта на България след близо 500 години османско иго.

По силата на този документ България се превръща в най-голямата държава на Балканите. В нейните граници влизат Южна Тракия (до Бяло море), цялата територия на Македония на югозапад и Добруджа на североизток. В Западна България влизат и териториите, които сега са източната част на днешната Сърбия.

Възстановяването на българската държавност е потвърдено с Берлинския договор. През лятото на 1878 г. в Берлин, на конгреса на Великите сили, по настояване на Австро-Унгария и Англия, Санстефанският мирен договор е променен, както и границите на България.

Няколко милиона българи остават извън независимата държава. Десетилетия наред обединението на българските земи е в основата на българската национална доктрина.

Празничните чествания днес започнаха от рано сутринта на връх Шипка, където стотици се събраха, за да почетат паметта на загиналите воини.

Военноисторическият музей представя оригиналните знамена на българското ОпълчениеИзложбата представя петте знамена, които олицетворяват вековния стремеж на българите към свобода

Държавният глава Румен Радев и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъстваха на тържествения молебен в Шипченския манастир „Рождество Христово”. Той беше отслужен от Българския патриарх Неофит и от Руския патриарх Кирил, който е специален гост на честванията. Визитата му беше съпроводена от безпрецедентни мерки за сигурност.

Румен Радев: От костите на загиналите е съградено скелето на българската свобода (ВИДЕО)Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на всички нас, потомците, и който ние не бива да пилеем, каза още президентът

По-късно те се отправиха към паметника на връх Шипка, където започна официалната част от тържествата. Там се състоя панихида в памет на загиналите воини.

В София пред паметника на Незнайния войн се състоя церемония по издигане на националното знаме. На нея присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Център на тържествата вечерта беше Паметникът на Освободителите на площад Народно събрание в София, където се състоя тържествената заря-проверка. Сред официалните лица на церемонията са българският патриарх Неофит и руският патриарх Кирил.

Красимир Каракачанов: Всеки е свободен, доколкото му позволяват съвестта и сърцетоНа 3 март няма русофили, няма русофоби – има българи. Който смята, че филията и фобията е по-голяма от българското чувство, не е никакъв българин, смята военният министър

Във Варна отбелязаха 140-годишнина от Освобождението на България с общоградско честване, концерти, изложби и ветроходна регата. Честванията започнаха с Божествена Света литургия отслужена в Катедрален храм „Свето Успение Богородично” и беше издигнат тържествено националният флаг на България.

В Стара Загора отбелязаха националния ни празник с 300-метрово българско знаме, а в Плевен – със 700-метров флаг.

Премиерът във „Фейсбук”: Поклон пред паметта на загиналите за свободата на БългарияПризнателност, която няма давност. Нека всеки българин днес живее така, че тяхната жертва да не е била напразна, допълва Борисов

  • 12
    1
Още по темата
5 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре