На 2 юни отбелязваме 140 години от гибелта на Христо Ботев. Точно в 12 часа сирените бяха пуснати в цялата страна и България почете с минута мълчание паметта на поета и революционер.

Околчица – първото поклонение е през 1901 г., комитет от Враца преценява, че паметният знак трябва да бъде поставен на върха. !926 г. се прави първата вазстановка на сражението на Ботевата чета.

Над 1200 желаещи се включиха в похода „Козлодуй – Околчица”. Снощи походниците стигнаха до върха. Преходът от Козлодуй до Околчица е седем дни.  

Най-много са били участниците  в традиционния поход. През 1976 г. за 100-годишнината от гибелта на Ботев – участвали са над 8000 души.

В сегашният си вид походът се организира от 1946 година. Но към Ботевата голгота поклонници тръгват спонтанно още от края на 19-ти век. Видеоархивите са запазили и пренасянето на вечния огън от Козлодуй до Околчица.

В София пък заедно със сирените в памет на Ботев се проведе и протест на кръстовището пред Софийския университет. Той е организиран от сина на Радой Ралин – Кин Стоянов, и е срещу поскъпването на билета за метрото.