Международното проучване оценява страните по 8 показателя, сред тях достъп до образование, здравеопазване, пазара на труда. В изследването са включени и държави извън Европейския съюз.

В сферата на образованието сме на последно място с нула точки. Пред нас са Турция и Унгария, а първите места в класацията са за Швеция, Австралия и Нова Зеландия.

Здравеопазването ни е класирано на 31 място, делим си предпоследните места с Естония и Гърция, а в челото на класацията са отново Нова Зеландия, Швейцария и Съединените щати.

С нова стратегия за интеграцията, убежището и миграцията и без реални действия, институциите у нас продължават да не работят за адаптирането на чужденците, огромната част, от които са бежанци.

Неправителствените организации са тези, които се занимават с уроците по български и помощта в търсене на работа. За поредна година Българският младежки червен кръст организира лагер за деца бежанци.

Последно държавните институции са работили за интеграцията на бежанците у нас преди 2 години, а програмите реално са обхващали по около 100 човека. А в момента само в центровете на държавната агенция за бежанците живеят над 3500 души.