Кое е най-доброто място за пенсиониране в света и къде сме ние? Може и да е изненадващо, но страната ни не е на дъното на тази класация. България заема 65-то място от общо 150 страни, участвали в изследването.

Най-доброто място за пенсиониране в света е Швейцария. В челната тройка са Норвегия и Австралия, които също предлагат добро качество на живот за пенсионерите.

Заедно с нас в класацията са страни като Молдова и Бахрейн.

България все още не е пример за страна, която полага добри условия за хората, след оттеглянето им от трудовия пазар. Страната ни обаче бележи напредък, твърдят социолози.

„За мен това изследване е реално и обективно. Класацията обхваща много показатели: покупателна способност, доходи, качество на живот, достъп до здравеопазване”, посочи Петър Живков от МБМД.

Ниската пенсия може да бъде компенсирана с допълнителна работа или, както в случая с това семейство - с малко стопанство.

Социалната система в България е от т.нар. солидарен тип, вноските от работещите отиват за пенсионерите. Истинска промяна в доходите на възрастните може да настъпи след серия от реформи, които да доведат до високи доходи за работещите.

А това са основните критерии: достъп до здравеопазване, където покриваме 71 процента от критериите, доходи - 56% и качество на живот - 51%