9-годишният Байрям, който се нуждае от спешна трансплантация, все пак ще замине за Германия. Това съобщи през сълзи бабата на момчето Селима пред bTV.

По-късно информацията беше и официално потвърдена.

В началото на седмицата детето трябваше да замине, но ден преди пътуването то беше спряно от здравното министерство, за да се извърши операцията у нас. Днес Байрям беше приет в болница „Лозенец“, където, по думите на зам.-министъра на здравеопазването, чака екип, готов да се справи с тежката трансплантация.

Байрям беше прегледан от директора на болницата и национален консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов, назначени му бяха изследвания и беше съставен съвет на лекарите в болницата, който трябваше да реши дали момчето може да бъде оперирано там.

След продължил повече от четири часа консилиум от болницата са уведомили бабата и дядото, че детето ще бъде изпратено за операция в Германия. Становището на медиците е било, че интервенцията може да бъде извършена и у нас, но с оглед големия обществен отзвук нямат против Байрям да отпътува за лечение в чужбина.

Все още няма дата кога ще се случи това, но семейството е получило уверението, че пътуването ще е в най-кратки срокове, предвид тежкото състояние на детето.