Семеен конфликт стои в основата на това асансьорите на бул. „Цариградско шосе” все още да не работят.

През есента на миналата година е завършен ремонта на подлезите при Окръжна болница и хотел „Плиска” под бул. „Цариградско шосе”. Целта на ремонта е да направи подлезите под най-големия булевард в България достъпни. Инсталирани са общо пет асансьора, но те все още не работят.

Първоначално трябваше да бъдат пуснати през декември 2017 г. През февруари новите асансьори все още не работят. „В момента тече процедура по регистрация на техническите съоръжения с повишена степен на опасност от агенцията на Метрологичен надзор”, каза Иво Иванов, инвеститорски контрол.

Снимка: btvnovinite.bg

Още един месец по-късно, асансьорите в подлезите продължават да не работят. Държавната агенция така и не ги е лицензирала. Оказва се, че в документите за регистрация на съоръженията има несъответствие, което не е отстранено.

Наш екип потърси производителя на асансьорите, за да разберем защо не получава лиценз и какво е несъответствието.

„В основата на всичко са междуличностни отношения между управителя на нашата фирма Явор Златанов и баща му Илия Златанов”, пояснява управителят на фирма „Изамет 2000” Петър Чупетловски.

Илия Златанов
Снимка: btvnovinite.bg

Илия Златанов до скоро управлявал и притежава фирмата за производство на асансьори заедно със сина си Явор, но днес те са конкуренти и дори врагове. Според Илия Златанов синът му регистрирал фирмата на свое име, въпреки че се води съдружник. Той е бил изнудван от дъщеря си, зет си и сина му, за да прехвърли 20% от фирмата на негово име.

„На 27 юни в този офис дойдоха дъщеря ми, зет ми и трима рекетьори и ме изнудваха за 220 хил. долара да платя в брой и веднага, и за 1 млн. и 200 хил. евро да подпиша документ, че ги дължа на зет ми”, твърди Илия Златанов.

Златанов младши не пожела да говори пред камерата ни, но от разговора ни по телефона става ясно, че с баща си са в меко казано недобри отношения.

Петър Чупетловски
Снимка: btvnovinite.bg

Мениджърът на фирмата на сина Петър Чупетловски твърди, че бащата е този, който пречи да се лицензират асансьорите в подлезите.

„Изамед 2000” се опита веднъж да организира оценка на съответствието, но фирмите, които трябваше да я направят, бяха натиснати и заплашени, че ще им бъдат отнети лицензите”, твърди Чупетловски.

От своя страна Златанов баща твърди, че асансьорите на сина му не отговарят на изискванията, а от другата фирма контрират, че проблемът е само документален.

Снимка: btvnovinite.bg

От Столична община също потвърдиха за bTV, че причината асансьорите да не тръгват са отношенията между баща и син Златанови, а спорът между роднините-конкуренти поне засега оставя най-големия булевард в България недостъпен за трудноподвижни, възрастни хора и майки с колички.