Артисти настояват депутатът от Патриотичния фронт Слави Бинев да бъде оттеглен от поста на председател на парламентарната Комисия по култура и медии. Те организират протест срещу назначението му в градинката пред „Кристал” в 14:30 часа в сряда.

Събитието е организирано в социалната мрежа Фейсбук и повече от 400 души са заявили участие в него за първите няколко часа от създаването му. Депутатът от Патриотичния фронт пък ще отговари на натрупалото се напрежение на пресконференция във вторник.

„Това е внушение, че Комисията по култура е дадена на човек, който няма да къде да бъде наместен. Тя няма абсолютно никакво значение, защото няма и клутруа вече. Цялата работа щеше да е смешна, ако не беше тъжна”, коментира музикантът Венци Мицов.

„Аз мисля, че Слави Бинев е един доста добър администратор, ще се справи брилянтно, освен това той е доста амбициозен човек и аз мисля, че и културата и творците в България ще имат един доста добър съюзник и помощник в своята работа. Така че, не виждам причина за оттегляне", обяви съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

Първото заседание на Комисията по култура и медии е насрочено за четвъртък.

От ГЕРБ и Реформаторския блок вече обясниха, че назначението на Бинев е компромис в името на стабилността на управлението. Патриотичният фронт, към чиято парламентарна група принадлежи народният представител, подкрепя коалиционния кабинет на ГЕРБ, Реформаторите и АБВ, като без "патриотичните" гласове трите партии нямат парламентарно мнозинство.

Назначението на Бинев, който е таекуондист и носител на титлата архонт, предизвика гнева на културната общественост заради миналото му на собственик на столичен чалга и стриптийз клуб, както и нахлуването му в Българската национална телевизия преди години заради недоволство срещу отразяването на политическо събитие на неговата партия ГОРД.

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев обаче обяви, че е готов на диалог със Слави Бинев, ако депутатът е "диалогичен, комуникативен и с идея за движение напред".