Социалната несигурност и неясните перспективи за реформата в сектор „Сигурност” доведоха до вълна от рапорти за напускане на военни.

Тази година от министерството на отбраната са си тръгнали 1000 души. Местата им ще бъдат замразени и няма да се назначават нови военни заради намаления с 77 милиона военен бюджет.

Други 1000 служители на ведомството ще бъдат извадени от допълнителното разписание на длъжностите и прехвърлени като охранителна фирма. Ще се съкратят до 90 служители с право на пенсия и ще се направи преглед на дублиращи структури.

Обидно

Красимир Бориков е пилот вече от резерва. След 22 години служба през септември хвърля пагоните.

„Преди да реша да си пусна рапорта не знаех на кой свят съм (...) Всеки си знае че излиза на нормална възраст и може да продължи с друго, а така не знаеш дали добре да се пенсионираш, как с колко пари. Това ти действа на подсъзнателно ниво вече нещата стават много страшни”, признава той.

По думите му не може хора, които са посветили живота си на рискова професия, да бъдат наричани „тюфлеци по 120 килограма”.

От военното министерство са категорични, че заплатите при пенсиониране няма да бъдат намалявани въпреки орязания бюджет.

„За радост процесът на отлив е абсолютно овладян. Хората са успокоени, но от тези 1000 подали рапорт, 70-80 процента са в активна възраст и без право на пенсия. Хората изпитваха несигурност за пенсионната реформа”, коментира зам.-министърът на отбраната Десислава Йосифова.

Догодина – с два самолета

Работата с остаряла техника също демотивира военните да работят.

„В авиацията, ако няма нова техника, ако не се лети, няма смисъл. Това, което си мечтал от дете, всичко е загубено”, посочва Бориков.

Всички големи проекти за модернизация се замразяват догодина.

„От май 2015 ще имаме само два изправни самолета МиГ-29. Просто няма как да имаме пари за ремонт на самолети и за нови. Друга държава от НАТО ще трябва да изпълнява тези задължения”, коментира зам.-министър Йосифова.

Само 20 милиона ще отидат за купуването на бронирани машини за сухопътни войски. 260 милиона са отделени за ремонт на техниката.

Съкращаването на 2090 служители в министерството обаче ще доведе до икономия само на 12 милиона лева. Затова военното министерство търси гаранции, че следващото лято ще получи разликата от 65 милиона лева. Ако това не се случи има два черни сценария - или заплатите ще стигнат до ноември 2015-та, или няма да има пари за ремонти.