Изненадващо учение започна по българо-македонската граница. Полиция и армия тренират действия срещу евентуален засилен миграционен натиск.

Четирима министри наблюдаваха действията на армия и полиция по възпиране на мигрантите.

Военнослужещите от сухопътни войски интензивно тренират устройване на временен пункт и патрули по границата. Днес е второто им съвместно учение с граничните полицаи в рамките на месец. Те ще патрулират с оръжие, но задържането и претърсването ще се прави от граничната полиция.

Министрите на отбраната и на вътрешните работи на двете страни облетяха района на Беласица, откъдето биха могли да се появят маршрути за каналджиите.

Наблюдаваха и действия на армия и жандармерия по възпиране и задържане на мигранти, които опитват да преминат през зелена граница.

"Ще поддържаме интензивни контакти. Бежанската криза става все по-сериозна всеки ден и трябва комуникация да се справим, но и мъдри решения на Европейския съюз”, коментира Оливер Спасовски, министър на вътрешните работи на Македония.

"Имаме готовност да помогнем и на Гърция, защото там е тежка ситуация в хуманитарен план", посочи вицепремиерът Румяна Бъчварова.

Тя потвърди, че започват да се изграждат бежански лагери и край Драма. Най-вероятно такова учение ще се проведе и на пункта Илинден

"Имаме оръжие, но това не е бойна мисия срещу нас има, хора които бягат от война, но има и хора с екстремално поведение и въпросът е чувствителен за употреба на оръжието. Не можем да пренебрегнем факта че ще се изправим срещу майки с деца и пеленачета", коментира командирът на едно от военните формирования, подп. Иван Иванов.

Тренират се действия при безредици, задържане на буйстващи мигранти и медицинска евакуация на ранени. Тази мисия на армията, вменена с последната промяна в закона за отбраната, значително се различава от мисиите зад граница на повечето от военнослужещите.

Снимка: bTV

Засега няма движение към нашата граница, но се тренира ежедневно бързо реагиране при различни сценарии