Идеята за зарята на Великден беше моя. До последно не се знаеше дали ще има кой да финансира идеята, но на Велики четвъртък мой приятел потвърди, че ще поеме разходите. Цялата заря струваше около 2000 лв. Това заяви предстоятелят на храм "Св. Александър Невски” архимандрит Дионисий в студиото на „Тази сутрин” в отговор на отправените критики, че зарята в нощта на Възкресение, изстреляна над "Св. Александър Невски” не е била уместна.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите му председателят на Светия Синод е знаел за идеята за заря и гвардейски почести и я е одобрил.

„Мислите ли, че може да Негово светейшество да участва в мероприятие и да не е известен за детайлите”, запита реторично Дионисий.

Снимка: Ладислав Цветков

Предстоятелят на храм "Св. Александър Невски” подчерта, че не е съгласен с обвиненията, че зарята и гвардейските почести не са били подходящи за отбелязването на Христовото възкресение.

„Смисълът на целия пост е в смирението, особено Страстната седмица. Моментът на възкресението Христово е моментът, в който почти се сливане с вечността”, заяви той.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите на архимандрита доскоро и благодатният огън не е бил познат у нас, но вече „го посрещаме и ще продължим да го правим, дори на някого да не му харесва”.

Той изтъкна, че подобни практики съществуват в целия православен свят.

Снимка: Ладислав Цветков

„Вчера обсъждахме това и с Негово светейшество, когато той ми каза, че това е типично за нас хората да отричаме всеки прогрес, включително и на тази светлина”, заяви архимандрит Дионисий. „След петвековно робство, схизма, комунизъм и разкол, мисля, че е време да опознаем и тази традиция”, допълни той.

Според Дионисий досега на патриаршия храм „Св. Александър Невски” му е липсвала финансова дисциплина.

Вижте повече в цялото видео: