10 години са ми достатъчни, свърших много неща в София, а и влязох във възраст (63 г.), в която човек трябва да обръща повече внимание на себе си. Това каза в интервю за предаването „Тази събота” арх. Петър Диков, който в края на миналата година подаде оставка като главен архитект на София след 10 години на този пост. През тези години оставката му беше искана много пъти.

Една от спекулациите е, че го е направил, за да прикрие далавери от миналото, напомни водещата Жени Марчева. „Това е смехотворно – никога не съм считал, че съм някакъв фактор в политиката, а нося отговорност като главен архитект. Моята отговорност е видима – тя е с подписи. Ако има далавера, няма как да се крие, нито ако си тръгна, нито ако остана”, коментира Диков.

Той обяви още, че опонентите му го ласкаят с фирма, в който той е представен като Дарт Вейдър и уточни, че харесва филмите от поредицата „Междузведни войни”, както и героя Дарт Вейдър.

Диков обяви още, че публичните конкурси за градска среда са се провалили до голяма степен заради безкрайните обжалвания в съда, които са ги забавили с 2 до 5 години и в крайна сметка са ги обезсмислили.

И на мен ми се иска ремонтът на "Витошка" да беше по-хубав, но толкова могат нашите майстори, няма ги старите добри майстори, обяви бившият главен архитект на София.

В бъдеще той ще се занимава с професията си на архитект, но мисли да направи и училище за местно управление и да предаде натрупаният 10-годишен опит в Столичната община. Диков каза, че никога не е членувал в политически партии, в момента не членува и няма намерение да влиза в политиката.