Семейства на деца с диабет отправиха апел към държавата да финансира терапията с инсулинови помпи. България е единствената страна в Европейския съюз, която не поема никаква част от лечението.

Една от най-модерните и ефикасни терапии на нелечимото заболяване е с инсулинова помпа.

Помпата спестява неколкократните инжектирания с писалка на 7-годишния Методи. С нея приемът на инсулин се регулира индивидуално, съобразен с възраст, килограми и час

За едногодишната Боряна това е единственият възможен вариант. Помпата струва над 7 000 лв., но месечните консумативи са около 300 лева и семейството не може да си ги позволи.

„С помпената терапия може в определени интервали да спираме инсулина, в други да го увеличаваме, в зависимост от нуждите”, обясни бащата на Боряна Петър Петров.

Във Варненската клиника по детска ендокринология са поставени помпи на 27 деца. „За тази една година терапия сме успели да снижим нивото на средния гликиран хемоглобин от 8,8% на 7,2%. Според световните стандарти целта на тази терапия, гарантираща липса на усложнеия, е 7,5%”, обясни проф. Виолета Йотова от отдела по детска ендокринология от УМБАЛ „Св. Марина"-Варна.

Често диабетноболните деца срещат неприемане и трудности в детските градини и училищата, защото персоналът не иска да се товари излишно. Затова Общината иска държавата да промени две наредби и да задължи служителите да полагат нужните грижи, както и да допускат диетичната храна.

„Трябва да има възможност родителите да могат да си вкарват храната, която е специална, по Здравна каса, тя е пакетирана, не е опасна”, обясни Нели Вълева от Община Варна.