НАСА се готви да прати хора на Марс. Това може да стане най-рано след 20 години. Апаратура, разработена от български учени, ще изследва Червената планета!

На българското участие в покоряването на Марс и конспирациите, свързани с най-близката до нас планета, е посветено изданието на bTV Репортерите тази вечер. Борислав Лазаров ще ни разкаже още за проекта "Люлин".

От 30 години проф. Цветан Дачев и неговите колеги разработват уредите "Люлин", които измерват радиацията и вредните лъчения в Космоса.

От 2001 г. насам имаме 14 успешни старта и 14 прибора, които се намират в Космоса и в момента 3 български прибора на Международната космическа станция работят успешно”, заяви проф. дфн. Цветан Дачев.

Българските уреди "Люлин" събират данни в полза на цялото човечество и бъдещите пилотирани мисии до Марс например. Да, България участва в покоряването на Марс.

„Люлин МО", което значи „Люлин Марс Орбитър" се намира върху една станция, която се разработва от Европейската космическа агенция, посочи Дачев.

Уредите "Люлин" са тествани и в орбита около Луната. Те бяха част от инструментариума на индийската сонда "Чандраян 1" през 2008 година. Догодина потеглят към Червената планета по програмата "Екзо Марс" на Европейската и Руската космическа агенция.