В момента не с е прави реформа, предложените до момента мерки от министър Петър Москов са начин за подобряване на съществуващата система на здравеопазването. Това заяви в предаването „Лице в лице” бившият здравен министър Таня Андреева.

„Реформа в момента не се прави. Тя стартира преди няколко години, когато болниците станаха търговски дружества, в момента са мерки за подобряване на сега съществуващата система”, посочи Андреева, допълвайки: „Реформаторско е да се промени моделът на функциониране на здравната система. В момента се прави стъкмистика, за да се удържи бюджетът на касата.

По думите ѝ сега в здравната система не се усеща никакво подобрение. „Засега чуваме само намерения, а аз искам да видя реални действия”, посочи тя. Бившият министър се похвали, че тя е опитала да започне реформа, но мандатът на правителството е бил само една година.

Според нея реформата не може да стане за един мандат, но е възможна. Необходими са обаче няколко условия, сред които ясна визия, стабилно политическо управление и гръб, сериозен финансов ресурс и време.

Андреева подчерта, че има силен страх в политиците, защото здравната реформа води до тежки вълнения. „От друга страна се страхуват лобита, пуснали пипала в системата – фармаиндустрията, някои пациентски организации, които се опитват да вбият клин в доверието между лекар и пациент”, посочи тя и даде за пример и директори, които имат бизнес улкони и не се грижат за лечебните заведения, които управляват.

„Имали сме сигнали и за платени журналисти, които изкарват неверни данни”, подчерта Андрева.

Тя смята, че здравният министър не трябва да се поддава на тези лобита и картели, ако иска да реформира системата. Освен това той не трябва да е изолиран в кабинета, защото повечето министри са свързани с министъра на здравеопазването.

Вижте цялото интервю във видеото: