Двете ми съпруги ми помагат да не се радикализам, благодарение на тях съм спокоен. Това заяви бившият районен мюфтия на София и бивш член на Висшия ислямски съвет Али Хайредин в студиото на „Тази сутрин” по bTV. „Жените ми не се покриват. В Корана няма такова изискване всъщност. Относно свинското – там пише само, че не трябва да се консумира”, допълни той. Името на Хайредин нашумя преди няколко години, когато той беше принуден да заплати глоба за „разпространение на недемократични” или ислямистки идеи.

По думите му в исляма и Корана няма разпоредба да се привличат християни. „Двете ми съпруги реагират като всяка жена – ревнуват. Първата ми съпруга е от моето село и е мюсюлманка, а втората – е била жена, която търси религията”, заяви Хайредин по повод коментарите, че е привлякъл към исляма.

„Всеки, който прекрачи границата пред Бог е грешен, но не е престъпник“, смята още той.

Снимка: bTV

Според Карлос Контрера от ВМРО теологическите и философските спорове са едно, но в конкретната ситуация става въпрос за пропаганда – за това кой и какви идеи разпространява у нас.  Така той коментира разпространените детски книжки на турски от Дианета – турската висша духовна институция.

По думите на Контрера целта на подобни материали – и на тези на турски език, и на тези, които обиждат хората ядящи свинско, е ясна – да противопоставят и разделят гражданите на България. „Това е пътят към радикализма и към това, което се случи в Брюксел и Париж”, подчерта той. Според него е недопустимо чужда религиозна институция да оказва такова влияние у нас.

Хайредин пък не се съгласи с мнението на Контрера и заяви, че радикализацията не минава през подобни неща.

„Книжката предизвиква възмущение, не е редно да се прави това. Най-важното е убеждението. Част от изпитанието във вярата ни е да не се яде на свинско“, каза още той.

Контрера пък е категоричен, че Главното мюфтийство не трябва да са произнася по никакви въпроси, свързани с образованието.