26 годишният Александър Рашков е треньор и може да накара група тийнейджърки да тренират волейбол 7 дни в седмицата. Това е мисията на Александър – да вдъхва любов към спорта и да изгражда личности.

„Първото нещо, на което искам да ги науча, не е волейболът, а това да бъдат личности. Да бъдат хора”, казва младият треньор.

Има дни, когато на човек му е много трудно да отиде на тренировка, защото има много да учи. Или дни, в които не си в настроение. Дори когато съм ядосана на нещо – отивам на тренировка и знам, че сега ще си излея цялата злоба и негативна енергия в топката, казва Катерина Манева, едно от момичетата, което тренира при Рашков.

„Има много деца, които не искат да се занимават, защото не знаят какво е. Те са затворени в собствения си смартфон, лаптоп или таблет. Играят на игри – волейбол може да цъкаш и на него. Но не могат да излязат от тази обвивка и да видят небето или да влезнат в залата, да поиграят, да видят какво е. Това е нашата мисия – да ги изкараме от там и да ги вкараме да видят какво е, да ги запалим. Защото веднъж влезнат ли има голям шанс да успеят”, смята Александър.

Той следи изкъсо и оценките в училище на децата, които тренира. Учи ги на ред, дисциплина и да уважават хората.  „Първото нещо е училището. Първа задача – училището. Това се опитваме да ги научим. Не си ли свършиш едната работа, не можеш да отидеш на втората”, коментира треньорът.

Цялото интервю с Александър Рашков и учениците, които тренира, може да видите тук: